četrtek, 27. september 2012

11. Cameron Highlands (poročanje z morja)

Langkawi island, 27. september 2012

Zivjo po nekaj dneh!
Vmes sva se že premaknila iz visavja nazaj k morju, tokrat Andamanskemu. 
A lepo po vrsti. O Cameron Highlands,torej.

Temperature so sveže - nekih 17C, oblaki nizko, mrženje skoz, bi, pa ne bi. In midva, bojno razpoložena, kot sva, sva se lepo odločila za Leisure tour, appropriate for elderly and families ;-). In je blo luštno.


V 4 urcah vijuganja po mini cestah nam je Rajih v svoji veri anderstendabl ingliš pokazal Rose garden z gojenimi rožami v ene 10 štukih, pa Bee farm, pa Insects & Butterfly farm, pa Strawberry farm in B.O.H. Tea plantation. 



Ja,očitno jim gre kmetovanje res dobro od rok! Tako npr. jagode obirajo na vsake tri mesece! In blazno so ponosni na tehnološki napredek, ko so vreče s kokosovim polnilom postavili na stojala v višini pasu in se jim ni več treba sklanjat. Za presajanje pa tudi kar poganjke, ki pokukajo iz vreč, ponucajo. No,potem pa naredijo jam, sladkarije, sladoled, pijače in poleg svežih - naše so vsaj tako dobre! - ponudijo tudi posušene jagode!

Vrhunec je izlet zagotovo doživel na plantaži čaja B.O.H. (http://www.boh.com.my/) Pred okoli 80 leti je en Škot ugotovil, da je pa tu podnebje glih fajn za čaj gojit in danes imamo nepregledna polja čajnih grmičkov. Pravzaprav gre za strma pobočja,obarvana v različne odtenke zelene - pač glede na fazo rasti. Tovarna - predelovalnica čaja je v bistvu zelo majhna - sploh za količine! In v 15 minutah so nam lahko razložili čisto dovolj. In je ostalo več časa za čajčkanje na razgledni ploščadi:-P!
Čisto na koncu smo se povzpeli še do v budističnega templja. Nenavadno in nadnaravno. A večina obiralcev je te vere. Je pa to težko delo, plačano po učinku.


Kar se vere tiče, so v MLY liberalni in ne delajo težav. Dajo si mir, se pa vsi med seboj ne marajo ravno preveč.
Malajci, kot originalni prebivalci, so pozitivno diskriminirani, kitajci in Indijci pa na veliko harajo vse naokrog. Ponavadi si kar razdelijo strani iste ulice, pa mir.



Tako sva se nekaj menila z enim mr. Kangom, da bi naju peljal na ta otok - ima v ponudbi. Pa je bil nekam čuden in je Jerneja takoj neki posumila. Pol sem pa v najinem guesthousu mal potipal, kako in kaj in so rekli, da je nezanesljiv in da z njim ne poslujejo. In seveda - to je rekel Indijec;-)! A je potrdil Nejkine domneve.
 

Sva pa v Tanah Rati kupila guavo-zeleno in rdečo, pa honeydew apple, pa ene parkrat ful dobro jedla pri Malajcih, pa v Lord's cafe podoživela čas angleških osvajanj tega hribovja in po dveh dneh poznala že skoraj celotno skupnost turistov. Zahodnih.;-)
 

Cameron Highlands so zelooo zeleni, še bolj pa plastični. Vse, kar se goji, je pokrito. Pri nas bi temu rekli tople grede, tu pa pridelke ščitijo pred močjo padavin! Pogled na takšno plastikville dolino morda res ni tak, kot na Zgornjo Bohinjsko, nam pa zato na celem izletu ni bilo potrebno odpreti dežnika;-)!
Papa,g