sobota, 2. maj 2009

Zdravstvujte

Evo ponovno se javljava.

V celem Samarkandu, ki je kao svetovno velemesto in neka prestolnica ze 2750 ljet ni skoraj nobenega interneta. Sva iskala po celem mestu in na koncu srecala edinega cloveka, ki ga v tem mestu poznava. Lastnika nasega hotela. Tako da naju je z avtom! Nexia Daewoo, ITAK peljal domov. Zakaj ITAK. Ker ima Daewoo 90% marketshera pri prodaji avtomobilov f Uzbekistane. Vse ostalo so stare lade in msokvici, pa kak KAMA3 tudi mimo pripelje. Aja pa cela fora so tri kolesni traktorji. Midva sva se smejala 10 minut k sva prvega videla. Potem sva pa videla, da je to cist tradicionalni delovni stroj. En model je pa oral z gosenicarjem! Tak mali ratrak je to. Tolk mocno zadevo je imel, da je vlekel za seboj 3 prikljucke, tako da je oral, obracal zemljo in se rahral. Najbrz bi se zel in sejal lahko obenem, ker je bil tako dolg.

Na avtocesti smo sibal k norci, na zalost je omejitev 70! In so nas dobili policaji na radar. Pa smo dobili samo opozorilo :-) Nato so nas pa 2 Km kasneje se enkrat ustavili. Pa je voznik placal. :-(( In to full 5.000 pa je bil se zadovoln, ker je reku da z racunom bi bilo 14.000. Midva sva za celo pot placala 20.000 za primerjavo, kolk je sploh zasluzu revez. Smo pa srecal full enega prometa na avtocesti. Najvecji model je bil en z sajtrgo, ki je hodil po prehitevalnem pasu v nasprotno smer! Pa zgleda da majo pravilo, da ker smes na avtocesto zaviti samo na desno, seveda, da ce se cist kratko peljes na levo do prvega odcepa, da se lahko peljes kar v nasprotno smer. Sva videla vsaj 3 take iznajdljivce. Drugace je pa 70 ubistvu se previsoka omejitev, ker so pol meterske luknje sem ter tja in potem pades notri k klada.

Drago je pa za znoret. Hotel je drag bolj k v Londonu, za bottom end hocejo 35USD za eno noc. Banda! Pri ogledu vsake traparije pa tudi vedno pobirajo vstopnino, ce ne drug pa kar en policaj na svojo pest se gre mal biznisa. Tako sva tudi na najvecji znamenitosti v Samarkandu dobila moznost, ko je prisel policaj k nama (valjda nama je ratalo vroce, ker sva se svercala pri enih zadnjih vratih brez placila - slesh vhod na gradbisce) da greva lahko gor na vrh minareta ce mu placava. Vsak 10.000. Sva rekla da ni sans. Da mi v Sloveniji nismo iz Alemagnje ali Francje da nimamo tolka denar. Tako da sva na koncu jedva zdilala za 8.000. OBA! V Lonelzju pise da je cena 2-3.000 samo je vse bistveno drazje kot tam pise. Tako da sva pol za sparanje jedla na trznici kruh in skuto z zelisici. Sva si sama kupila!

Vceri sva zvecer prisla pozno v hotel in sva sla malo razgledat zadeve. Prideva potem cez par ur nazaj za v cisti temi in jaz vidim napis, aja super tle sva doma. Gasperju je bilo malo cudno, ampak sem bil jaz toliko suveren, da ni dvoma. Vstopiva v atrij, pa je bil neki cudn. Jaz recem Gasperju, kje ze smo mi. Meni je malo neznano. Pa on tud zacne grutat, kjer kjer naj bi bila soba je bil zid. Pa le ugotoviva in na hitro ven in v sosednjo!!!! ulico.

Danes sva si pogledala celo mesto, vse znamenitosti, za katere rabis nekje 3 dni, baje. Midva sva nasla eno super bliznico cez neke hribe, kjer nisva naletela na mine in sva bla v sekundi okoli. Sva sla tudi na trznici in to ne kolhozni, tako kot v Bukhari in to kar 2x. Sva full folka slikala. Zanimivo ampak vsi se radi slikajo in se da delat dobre slikce. Zal racunalniki tukaj sploh se nimajo USB prikljucka, tako da jih ne moreva uploadat. Na koncu sva si pa pogledala eno super lepo, privat obnovljeno dzamijo, kjer so zaracunal ogromno vstopnino. Ampak dobis zastonj caj. Seveda sva ga izkoristila. Sedela sva na najboljsem placu na zofi, se slikala z Habibom, ki je bil kao nek muslimanski zupnik, ne poznava glih teh zadev se dobro. Spila sva 3 cele cajnike zeljenog (green) caja z super cukrcki. In se je splacalo po 10 Km hoje po soncu in vrocini.

Vreme imamo zelo lepo, imava kratke rokave in bi bilo celo za kratke hlace ali celo sandale. Upav, da bo tako ostalo. Po jutrisnjem greva v puscavo z kamelam, ker mava dosti modrih medres in mosej. To je edina stvar za vidit v celi drzavi. Ceprav so izjemno lepe. Aja pa 1 huda trdnjava je tudi ze bila.

Srecala sva enga fajn modela, ki je bil iz hribovite drzave. Zelo prijazen, super clovek. Imajo tu biznis za izdelavo preprog. Pa smo se sli uganje od kje je, in valjda sva pogruntala da iz Afganistana :-)

Evo. Nimava pojma kdaj se javiva, ce bi se kaj bolj svoh z netom v naprej. Modra iz puscave preko satelita.

PA PA