ponedeljek, 11. maj 2009

Kochkor

Zivijo! Javljava se iz Kochkorja. To je mala vasica, od koder bomo odsli v divjino na razprostrane gorske pasnike. V poletnem casu (od konca maja nekje do septembra) se crede koz in ovc ter krav preselijo na gorske poletne pasnike. Tradicionalni nacin bivanja je v jutrah in to si greva ogledat.

Vceraj sva imela cel dan dez. Tako, da sva resnicno izmucena. Noc v avtu od Taskenta do Osha, potem cel dan dez, ko je lilo kod iz skafa, potem pa zopet v avto za cez noc do Biskeka. Sva pa vseeno zbrala pogum in se v najvecjem dezju odpravila na trznico. Od povsod je curljalo in lilo med polivinili, ki so sluzili kot streha in ce si imel res sreco je ravno, ko si hotel mimo nekdo brcnil v podporni kol, tako da se ti je par litrov vode iz polivinila zlilo za vrat. Strehca je pa itak tako nizka (prilagojena na kirgiski standard visine), de se je Gasper 3 skor zadavil, ko je nabasal direkt not v strike. Ne vem zakaj meni ni bilo toliko hudega pri tem??? Prideva potem do srede trznice in je bila cesta total poplavljena, ker se je zamasila kanalizacija. In so potem ljudje do kolen bredli cez vodo. Midva sva joh pa slikala. Itak.

No, zjutraj pa po naporni noci prideva v Biskek. Navsezgodaj, ker je taxi zelo sibal ponoci. Da rajsi sploh ne pisem kako zgleda, ce je voznik verizni kadilec in vsakih 15! minut na stezaj odpre okno, da se ne bomo zadusili. Zraven se je pa vozil se njegov brat, ki je pa kadil na 19 minut in odpiral svoje okone. Ni treba dolgo racunat, da je bilo non stop odprto in mraaaaaaaaaaz. Ko sta bili obe okni zaprti, pa je kurjava ki je bila na max segrela zadevo do +30. Mislim kalvarija. Sli smo cez gorski prelaz, kjer se snezilo! In ob robu je od zime mestoma lezalo se do 2 metra nametanega snega. Zunaj je bilo 2 stopinji, tako da je pri dveh odprtih oknih res zelo mrzlo. Midva pa da bova kao spala. Pol pa se tole: Zjutri se pa taxiju sploh ni dalo it v mesto, je reku da nama on placa enga druzga taksista, da naju zafura v center. Ok, kaj pa hoceva.

Prideva torej od 5h v center. Nikjer nic. Prosiva taksista, da naju zapelje v nek bar na zajtrk in naju je. Se najeva in Uros ze zacne z Biskek Expressom 30%. Potem sva sla pa na trznico. In sva bila prva tam, ker odprejo sele ob 8h. Ura je bila pa 6.40. In sva sla direkt na tadrugo trznico. Tudi ta je bila se zaprta. Res sva carja. Na dveh trznicah v nedeljo sva bila prej kot kdorkoli. No ta druga se je vsaj odprla ob 7h, tko da je slo. Najprej greva v obmjen dzengi - Valjut, torej menjava denarja. Pa so imeli full dober kurs! AHA. To je ze drek ponavadi. Sla sva vsak k svojemu okencku. Nama nasteje denar. Ponavadi vzames pa gres, a ne. No na sreco nisva. Pri obeh se je ravno zmotil za 1 bankovec. Ne bi bilo veliko (2%) ampak vseeno, BANDA! Popoldne sva sla se enkrat v menjavo. Ista storija. Spet glih za 1 bankovec in to ze 3 stricek.

Na vmes je pa tudi Vindy sel na Biskek express. 30%. No jaz sem ze napredoval na 50% in opoldne ze do 70% pol sem mel pa dost in sem vzel tablete proti zelodcnim tezavam, da boste vedeli o cem govorim. Panika je bila vmes tudi v muzeju. So me prijazne tete usmerile v pravo smer. Papirja pa nikjer. Se bo treba znajdt.Iscem vse mozno, najdem stare krizanke, v eni stranski sobi, v omari. Za silo bo in sila je bila! Imajo pa navado, da papir mecejo v kos, kot v Grciji. In kaj zagledam v kosu??? Ja krizanke. Ocitno je to kar standardna praksa, oziroma so prav temu namenjene. LOL. Potem sva sla nazaj v Biskek, da si ga pogledava. Khm. Torej natanko 2 trga, sovjetsko velika in socialisticno grda. 3 spmenike. Leninu, Frunzeju in Svobodi. Aja pa se vojni. Da ne bo krivice. Vam je jasno v katerem letu smo. Nekje 1950. Cela drzava je se kar bolj tam imava obcutek vcasih. In potem nazaj v gostilno, kjer sva pustila rukzake zjutraj. Ja ze spet ista fora. Od tam sva sla z taksijem in si nisva pogledala kje tocno sva. Lahko bi me ze izucilo enkrat. Sva vedela od oka, da je najbrz en park zraven. Tako, da sva le uspela najti pravo zadevo, ceprav se je meni ze ZELOOO mudilo. Ta park in spomeniki so pa vse kar mesto ima. Imajo pa izjemno lepo naravo. In zato sva tukaj!

Jutri sibava torej v hribe jahat konje. Ubistvu niti ni drago. Imajo zadeve zrihtane tako, da tesno sodelujejo z lokalno skupnostjo, tako da pride denar v roke pastirjev in kmetov, ne pa v agencije.

Bova sla jahat, pila mleko, kefir, jugurt. Jedla strjene kroglice neke skute slash sira. Lahko napisem v lokalnem jeziku ce pomaga. Kurut. Small balls of tart, dried yogurt. Spali bomo pa v jurti in poslusali zavijanje volkov. Upam samo da se ne bomo sli tradicionalne kirgiske igre, kjer se konjeniki tepejo in klofajo za mrtvo ovco ali kozo, ki jo mecejo naokoli. Nekaj med ragbijem in polom.

Prideva nazaj cez kake 3 dni, da ne boste skrbeli.

PA PA