petek, 8. maj 2009

Disaster in Uzbekistan


Se malo ekologije in podobnih zadev.

Vecina Uzbeklistana je plodna ravnina, nekje stepa, nekje pol puscava, oziroma cista puscava, ki sta jo reki Syr-Darya in Amu-Darya ze stoletja sperminjali v oazo in plodno ravnico, saj je bilo vode dovolj. Imeli so tudi manjsi sistem namakanja z kanali.

V letih ruske okupacije pa so rusi prisli na idejo, da bo Uzbekistan glavna pridelovalka bombaza za celo SSSR. In resnicno so do 66% bombaza v SSSR pridelali v Uzb. Seveda ne brez truda. Potrebna je bila regulacija rek Syr in Amu-Darya. Imeli so celo plane preusmeriti sibirske reke in celo skopati kanal do reke Ob. Tako so privzem vode iz obeh rek povecali na 2x kolicino. Vendar niso dosegli zelo veliko. Vec kanalov pomeni vecje izhlapevanje in vecjo potrosnjo vode, tako da so kolicino izdelka uspeli dvigniti za malih 20%. Kaj pa posledice?

Reki Syr-Darya in Amu-Darya sta ogromni. Vecji kot Donava! In sta seveda ustvarili izjemno veliko jezero, 4. najvecje na svetu. Imenuje se Aralsko jezero, oz. celo morje. Veliko je bilo za 3.5 Slovenije od enega konca do drugega veliko 400 km x 300 km. OGROMNO!
Potem pa je vode zacelo zmanjkovati. Izgleda kot nemogoce, vendar je za mnoge ljudi res. Jezero izginja. Hitro in nazadrzno. V 20 letih je razpadlo na vec manjsih, ki izginjajo naprej. Eno od ribiskih mest Moynak z izjemno razvito ribisko industrijo je zgubilo stik z morjem, ki je sedaj oddaljeno vec kot 150 km! Katarstrofa! Na obali so se vedno parkirane ladje sredi pescene puscave. V sredi Aralskega morja je bil otok Vozrozdenije - Rojstvo. Tu so rusi delali poizkuse z virusi kuge in antraxa. Ker je bil dalec stran od vsega. Ko se je morje umaknilo je ta otok postal povezan z celino! Na sreco so americani prisli in stvari popucali, ce ni ze kaj uslo do takrat.


Podobno se dogaja tudi z zemljo, ki je prevec onesnazena zaradi pesticidov in gnojenja, hkrati pa izginja po dezju. V 70% vzorcev zemlje je se vedno DDT. Tako da se Uzbekistanu, ce ne bodo nic spremenili pise slabo. Podobno je bilo tudi v drugih republikah, kjer se je po razpadu SSSR vse podrlo. O tem kaj je bilo v Kyrgyzstanu pa drugic!

LP, Uke