četrtek, 14. maj 2009

Jailoo a la Gašper

Vecerje v jurti (kirgiski sotor iz ovcjih preprog na visokogorskih pasnikih) se v resnici ne strezejo v jurti, ampak v vagonu poleg nje, kjer zivi druzina in taksisti, ki cakajo turiste (ti pa res prenocujejo v jurti pod tonami oddej in pokrival), da jih naslednji dan odpeljejo nazaj v dolino. Cakalni dan zaracunanjo celih 8 USD! Da, cakalni dan, ne ura ;)! In ce je turist vsaj malcek spreten z ruscino in taksist dovolj razgledan, je vecer ob petrolejki in caju lahko se
kako zanimiv. Tako sva izvedela skrivnost kirgiske cistoce in zdrave koze, navkljub neumivanju in nepreoblacenju ... ob rojstvu otroka prvi dan skopajo v slani vodi issyk kula, drugi dan kopeli dodajo se zelisca...in ni alergij, ni koznih bolezni in ni smradu... kako enostavno! Celo rane se celo zivljenje celijo hitreje zaradi tega posega. Kozmeticna industrija pa v jok...

Issyk Kul je sicer slano in precej toplo jezero z mnogimi termalnimi vrelci. V enem izmed jezerc v okolici pa je stopnja salinizacije celo taksna, da je jezero ze mrtvo in nudi obilo zabave in zdravja. Jezero je bilo eno pomembnejsih sovjetskih letovisc in vojna baza za preskusanje torpedov. Danes se razvija zlasti turizem. Labodi pa se, ne glede na politicne razmere, vracajo vsako zimo. Na visje lezece jezero Song Kul labodi priletijo vsako poletje iz Indije! Ko je SSSR razpadel je bilo tako malo hrane, da si jih vecino postrelili domacini za hrano. Sedaj pa ne vec.

Ozero Song Kul je od nizjega toka razdeljeno z visokim slapom, tako da v njemo rib ni bilo. So pa prisli na ideko in ribe umetno naselili v sedemdesetih in sicer so bile te ribe iz Armenije. No, zaradi prevelike eksploatacije trenutno se velja 10 letni moratorij na ribolov v obeh jezerih.

Je pa zato fauna dosti bolj razgibana v 100 (!) km nevtralnem pasu med Kitajsko in Kirgistanom. Taksna resitev za mejni spor Slo / Hr verjetno ne pride v postev, kajne ;)?