četrtek, 7. maj 2009

People of O`zbekistan

Zivijo!

Ljudje v Uzbekistanu so neverjetno prijazni. Vcasih sploh ne moreva verjeti, kako zelo. Vidi se, da je bila drzava kar dolgo zaprta in je bilo stikov razen z Rusijo relativno malo. Tudi sedaj je turistov le za kaksen vzorec, se pa pojavljajo vecje skupine turistov na avtobusih, ki pa imajo vse v naprej ogranizirano in nimajo toliko stikov z domacini. Individualnih turistov pa je zaenkrat bolj malo.

Najbolj presenetljivo je, da se vsi zelo radi slikajo, kar je drugace kot sem navajen iz ostalih drzav. V Uzbekistanu so veseli, da jih slikas, se posebno ce jim potem sliko pokazes, tako da imava ze veliko lepih in simpaticnih slik. Naslednja super stvar je pa da so izredno prijazni. Zadnjic sva slikala eno polje in traktor na njemu, pa naju je lastnik hise povabil naj prideva k njemu na caj. Kar tako na obisk. In to se dogaja stalno, tako da se res pocutis kot pomemben gost, kot sami radi recejo. In na caj sva sla ze vsaj 3x ker te res vsak zelo rad povabi na caj in da se malo pomenimo. Tudi na vlaku so skuhali caj in nama ga prinesli kot darilo v kupe. Res so lustni.

V nedeljo sva bila na trznici in sva iskala hrano. Najboljsi je PLOV, ki je riz skupaj z zelenjavo, rozinami, zacimbami in leco in je res dober. Izjemno socnega okusa in nekoliko sladek. In koncno najdeva prodajalno oz manjso kuhinjo na sredi trznice. Receva da bi jedla in lastnik nama takoj ponudi da pri njemu (ne v vrsti) pocakava na hrano in naju posadi za mizo v hiso, da ne bova jedla na ulici. Res sva se izvrstno najedla in zeliva placat, pa lastnik pravi da ne. Da sva bila njegova gosta, da placilo ni potrebno! Noro, kako zelo so gostoljubni. Sva mu dala potem nekaj denarja bolj kot zahvalo za vse.


Imava pa tudi kar nekaj smesnih prigod. Ena je se z avtobusa. Oni stalno zvecijo tobak. Nama je bilo to seveda popolnoma mim tako. da sva morala vsaj 20x odkloniti. Potem sva pa po vecerji vzela en Fisherman`s friend. Extra strong. In valjda bi ga Kolja najin Uzbeski prijatelj tudi. Prej je pa pol Wodka in kuril cigarete, pa se tobak. In vprasa kaj je ta najin bonbon. Najina slaba ruscina je sproducirale nekaj takega kot Tic-Tac z Wodko. Pa je rekel, da bo enega. No pa sva mu ga ponudila. Pol pa panika, valjda. Ga je vse peklo, da je komaj izdrzal. Smo se smejali se 2 uri. Vode mu pa nisva pustila piti, ker je to za pusije.
Najvecja fora pa danes za kosilo. Narociva Plov in vsak 3 Shashlike. Je pa pri teh raznicih vedno meso, vmes pa mast. 1 komad mesa, 1 mast in tako naprej. Tako midva seveda mast vztrajno dajeva na stran in jo ne pojeva. In sva danes imela na krozniku enih 10 kosckov masti in 4x po pol jajca, ki je na plovu na vrhu pri vsaki porciji. Pa pride do naju kuhar in nama zamenja kroznike z "ostanki" za sveze. Kaj pa dela??? In sva kmalu videla. Jajca so bila se cela, (polovice) in jih je skoda stran vrzt, tako da jih je dal nazaj v plov!!! Sva seveda z zanimanjem opazovala, ce bo se kaj akcije. Kaj bo z spehki? Pa jih da na kup, prereze kos kruha na polovico in jih da notri. Potem gre do soseda, ki ima kebab in popece kruh pri njemu v toasterju. ... ... ... Cakava. ... ... ... Pride nazaj do svojega kotla z plovom in zacne jest sendvic z najnimi koscki masti. Tako da je kar kuhar sam za nama pojedu. :-)

Pa Pa